بارداری تغییرات زیادی را در بدن مادر ایجاد میکند که از آن جمله میتوان به تغییر در دهان و دندانها اشاره کرد. تغییر کردن میزان هورمونها دهان را در برابر پلاک و باکتریها یعنی دو عاملی آسیبپذیرتر میکند که باعث حساس شدن لثهها در دوران بارداری میشود. احتمال پوسیدگی دندانها در دوران بارداری بالاتر است و مانند هر عارضه دیگری در دوران بارداری، آنچه بر مادر اثر میگذارد، جنین را نیز درگیر میکند. به همین دلیل است که مادران باید بیش از همیشه به فکر رعایت بهداشت دهان و دندان باشند. پیشگیری از بیماری لثه نیز بسیار مهم است، چون ابتلا به بیماری لثه در دوران بارداری احتمال زایمان زودرس یا مرگ نوزاد را افزایش میدهد. برخی بانوان نیز نگران تاثیر عکسبرداری از صورت و دهان بر جنین هستند. البته در کلینیکهای تخصصی ارتودنسی وسایل حفاظتی مخصوصی وجود دارد که هنگام رادیوگرافی بر روی شکم بانوان قرار داده میشود تا جنین در معرض اشعه قرار نگیرد.
تاثیرات بارداری بر سلامت دهان و دندان
از عوارض بارداری برای دهان و دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت لثه: احتمال بروز این ناراحتی در سه ماهه دوم بارداری بیشتر است. لثهها متورم و حساس میشود و ممکن است خونریزیاندکی، به ویژه هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن داشته باشد.
- بیماری تشخیص داده نشده لثه: اگر چه بارداری منجر به بیماری لثه نمیشود، اما بارداری بیماری لثه درمان نشده را تشدید میکند.
- تومورهای بارداری: رشد بیش از حد بافت در ناحیه لثهها عموماً در سه ماهه دوم مشاهده میشود. پزشکان احتمال میدهند که انباشته شدن پلاک عامل این تومورهای غیرسرطانی باشد. این زائدهها به راحتی خونریزی میدهند و ظاهری شبیه به تمشک دارند. تومورهای بارداری معمولاً پس از زایمان از بین میرود.
- تشکیل پلاک و جرم: بارداری مادران را بیشتر مستعد تشکیل پلاک میکند، جمع شدن پلاک نیز به نوبه خود منجر به ناراحتیهای لثه میشود. هورمونها، به ویژه هورمونهای استروژن و پروژسترون علت اصلی انباشته شدن پلاک هستند. انباشته شدن پلاک لزوماً ناشی از بیشتر شدن پلاک در دهان نیست، بلکه از این موضوع نشأت میگیرد که بدن نمیتواند مانند گذشته به راحتی و به سرعت با پلاک مقابله کند و آن را از بین ببرد. به همین دلیل است که رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. اگر پلاک از روی دندان پاک نشود، بیماری لثه بروز مییابد و اگر مادر از قبل دچار بیماری لثه باشد، اما به دلیل بدون درد بودن متوجه ابتلا به بیماری نباشد، این عارضه درمان نشده در دوران بارداری تشدید خواهد شد. دندانپزشک میتواند با جرم گیری پلاکها را از روی دندان پاک کند تا مادر بارداری را بدون تحمل بیماری لثه پشت سر بگذارد.
کشیدن دندان در دوره بارداری
کشیدن دندان در دوران بارداری باید با احتیاط لازم انجام شود تا نوزاد در شکم مادر کوچکترین آسیبی نبیند. بنابراین دندانپزشکان معمولاً دندان را در دوران بارداری نمیکشند. با این حال اگر عفونت دندان زیاد و غیرقابل ترمیم باشد و احتمال پخش شدن عفونت وجود داشته باشد، دندانپزشک کشیدن دندان را توصیه میکند. دندانپزشک برای کشیدن دندان در هر یک از سه ماهه بارداری برنامه مخصوصی دارد:
- سه ماهه اول: اندامهای جنین در سه ماهه اول شکل میگیرد. در نتیجه اگر مادر هنگام کشیدن دندان مضطرب و نگران باشد، جنین در برابر نقصهای مربوط به شکلگیری اندامهای حیاتی بسیار آسیبپذیر خواهد بود. به همین دلیل دندانپزشکان عموماً کشیدن دندان را در سه ماهه اول انجام نمیدهند.
- سه ماهه دوم: جنین در این دوران در حال رشد است، بنابراین دندانپزشکان این دوران را زمان مناسبی برای کشیدن دندان و انجام دیگر درمانهای دندانپزشکی میدانند.
- سه ماهه سوم: مادر آینده نمیتواند به راحتی برای مدتی طولانی روی صندلی دندانپزشکی دراز بکشد. به علاوه احتمال خونریزی در زمان کشیدن دندان بیشتر است و ممکن است برای مادر خطرناک باشد.
- دندانپزشکی اطفال - دندانپزشکی کودکان - ایمپلنت - طرح لبخند
- ۹۶/۰۹/۰۸