keywordseo

  • ۰
  • ۰

تاثیر استفاده از کود اسید هیومیک بر تنش ناشی از شوری خاک کشاورزی


شوری خاک کشاورزی از جمله عوامل کاهش توان جذب مواد مغذی توسط گیاهان و در نتیجه افت کیفیت گیاه و محصولات کشاورزی است. کشاورزان همیشه با روش های مختلف در صدد کاهش شوری خاک بویژه در مناطق خشک و کم بارشی نظیر کشور ما هستند. به منظور کاهش زیان های ناشی از تنش شوری خاک بر گیاهان با استفاده از کود آلی اسید هیومیک ، یک تحقیق علمی با همکاری تعدادی از اساتید دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه ازاد اسلامی واحد شهرکرد در سال 1396 انجام گرفت. 

این آزمایش به شکل فاکتوریل و در قالب بلوک های تصادفی با سه تکرار برای گیاه دارویی بادرشبی انجام شد. بستر های آزمایش شامل 4 سطح شوری خاک به میزان 0 - 50 - 100 و 150 میلی مولار در نظر گرفته شد. همچنین از 3 میزان تیمار اسید هیومیک به میزان 0 - 100 و 200 میلی گرم در لیتر استفاده شد. موارد مورد سنجش گیاه عبارت از طول شاخه و سنبله و ریشه بود که با افزایش سطح شوری خاک ، به صورت معناداری با کاهش نسبت به نمونه شاهد مواجه شد. همچنین وجود شوری در خاک سبب کاهش میزان محتوی آب برگ ها شده و نشر الکترولیت ها در اثر شوری افزایش نشان داد. تنش خشکی معادل 50 میلی مولار سبب کاهش عملکرد آنتی اکسیدانی و فنول در گیاه شده و با افزایش سطح شوری ، میزان کاهش عملکرد نیز افزایش نشان می داد. میزان پرولین در تیمار های با شوری خاک ، بیش از نمونه شاهد بود.


نتیجه آزمایش بررسی تاثیر اسید هیومیک بر شوری خاک

کاربرد کود هیومیک اسید موجب افزایش نسبی وزن خشک ساقه ، سنبله و حجم ریشه گیاه شد به صورتی که با افزایش میزان اسید هیومیک ، جبران خسارت های ناشی از شوری خاک نیز بیشر بود. همچنین مصرف اسید هیومیک باعث کاهش تولید پرولین در گیاه شده و فرآیندهای فیزیولوژیک و صفات رویشی بادرشبی تحت تنش شوری بهبود معناداری پیدا کرد.

اسید هیومیک

  • ۹۶/۰۸/۲۴
  • keyword seo

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی