ارتودنسی
چنانچه دندانها یا فکها به خوبی روی هم قرار نگیرد و مشکل نامرتبی وجود داشته باشد، درمان ارتودنسی برای اصلاح این مشکل و مرتب کردن آنها باید انجام شود. اگر اقدامی برای ارتودنسی صورت نگیرد، این اختلالهای دندان و فک، موسوم به مالاکلوژن، دشواری گفتار، سایش زودهنگام دندان و مینای (آناتومی) محافظ دندان و حتی افزایش احتمال آسیبدیدگی دندانها و مفصلهای فک را به دنبال خواهد داشت.
فاصلهدار بودن دندانها
دندانهای فاصله دار گاهی نتیجه از دست دادن دندان است و گاهی صرفاً یک مشکل زیبایی است. فاصله میان دندانها نیز دلیل متداول دیگری است که افراد برای اصلاح آن ارتودنسی انجام میدهند. فاصلهدار بودن دندانها حالت مقابل به هم فشردگی است و از بیشتر بودن فضای قوس دندانی نسبت به اندازه دندانها ناشی میشود.
اپن بایت، یعنی روی هم قرار نگرفتن دندانهای بالا و پایین، جویدن را مشکل میکند. اپنبایت در پی عادتهای ناخواستهای مانند زبان زدن و مکیدن شست یا دلایل اسکلتی ارثی ممکن است بروز کند. مداخله و معاینه زودهنگام برای اصلاح اپنبایت ضروری است.
انحراف و کجی میدلاین
انحراف میدلاین از متناسب نبودن و روی هم قرار نگرفتن صحیح دندانهای جلویی و عقبی ناشی میشود و عملکرد دندان و فک را مختل میسازد.
|
نامرتبی دندانها غالباً ارثی است، اما گاهی دلایل زیر باعث بروز آن میشود:
- غیرطبیعی بودن شکل دندانها یا وجود دندان نهفته
- شکاف لب و کام
- استفاده طولانیمدت از شیشه شیر یا پستانک
- مکیدن انگشت شست، مکیدن دیگر انگشتان یا لب پایین و زبان زدن در دوران کودکی
- تنفس دهانی در دوران کودکی
- صدمههای منتج به از بین رفتن همترازی فک
- عملهای ترمیمی نامناسب در دوران کودکی
- بیماریهای لثه
- زود افتادن دندان شیری
- بدشکلی یا هممحور نبودن فکها
- ۹۶/۰۸/۲۰